Mi az a résolaj?

A résolaj és résolajveszteség az autóiparban használatos fogalom, a dízelüzemű járművek üzemanyagrendszerének működése során találkozhatunk vele.

A dízelautók injektorainak hűtése meghatározó szerepet játszik a motor optimális működésében, ugyanis a befecskendezők nagy nyomáson működnek, ami hőt termel.

Ahhoz, hogy ez a hő hosszútávon ne okozzon problémákat, a rendszerben található résolajcső segítségével a felesleges üzemanyag az injektoroktól visszavezetésre kerül a rendszerbe. Ez nemcsak az üzemanyag hatékony felhasználását segíti elő, hanem hűti is a porlasztókat, megelőzve a túlmelegedést és a károsodást.

Mikor beszélhetünk meghibásodásról?

Az autóban indítási problémák léphetnek fel, illetve menet közben dadogást, egyenetlen alapjáratot tapasztalhatunk, amennyiben túl sok a résolaj mennyisége a megengedetthez képest. A megnövekedett mennyiség, magasabb nyomással is jár a résolajcsőben, aminek hatására a résolaj visszakerül az üzemanyagtankba.

Emellett teljesítménycsökkenést is tapasztalhatunk, az üzemanyag túlzott visszafolyása miatt ugyanis a motor nem kap megfelelő mennyiségű üzemanyagot, ami csökkentheti a teljesítményt és a gyorsulást. Nagyobb terhelés esetén ez már biztosan érezhető, ilyenkor dadogni kezd a motor vagy akár le is áll. (Emelkedőn vagy kigyorsításnál)

A résolajveszteséggel kapcsolatos problémák negatív hatással vannak az autó teljesítményére és üzemanyagfogyasztására is. Ha az üzemanyag visszakerül az üzemanyagtankba, akkor a rendszer több üzemanyagot adagolhat a motorba, mint amennyire valójában szükség lenne. Emellett a visszafolyás miatt az üzemanyagrendszerben felhalmozódhatnak szennyeződések és lerakódások, amelyek gondokat okozhatnak az üzemanyagszivattyúban, az injektorokban és más komponensekben.

Karbantartás

Fontos tehát, hogy a résolajcső és az üzemanyagadagoló rendszer megfelelően működjön, és a résolaj mennyisége a megfelelő szinten legyen. Rendszeres karbantartás és ellenőrzés segíthet megelőzni vagy korrigálni ezeket a problémákat, és biztosítani a résolaj rendszerének hatékony működését. Ennek értékét egy felszerelt műhelyben, a befecskendezők kiszerelése nélkül is tudják mérni. ( Azoknál a típusoknál amiknél a résolajcső hozzáférhető)

Azonban, ha már érezzük a tipikus tüneteket, érdemes kiszereltetni a porlasztókat és bevizsgáltatni, cégünk erre kínál gyors és professzionális megoldást.

Magas résolajszint okai:

-Résolajcső elzáródása vagy meghibásodása: Ha a résolajcső elzáródik vagy meghibásodik, akkor nem tudja megfelelően vezetni a résolajat és ez megakadályozza annak visszatérését az üzemanyagadagoló rendszerbe.

-Túlzott nyomás a rendszerben: Ha a résolaj rendszerében túlzott nyomás alakul ki, akkor előfordulhat, hogy a résolaj visszakerül az üzemanyagtankba, ahelyett, hogy az injektorokat hűtené.

-Rendszer meghibásodása vagy sérülése: Ha a résolaj rendszere meghibásodik vagy sérül, akkor ez is akadályozhatja a résolaj visszatérését az üzemanyag-adagoló rendszerbe.

Fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a résolaj rendszerét, hogy megelőzzük vagy korrigáljuk ezeket a problémákat. A megfelelő karbantartás és figyelem segíthet megelőzni a résolajveszteséget, és biztosítani a résolaj rendszerének hatékony működését.

Megoldások

Ha fenti hibákat észleli, érdemes kiszereltetni az injektorokat és bevizsgáltatni első körben. Amennyiben a próbapadi mérés is alátámasztja a meghibásodásukat,  fel kell újítani vagy cserélni kell a termékeket.

Amennyiben felújíthatóak az injektorok, érdemes ezt a lehetőséget választani, mert gyári alkatrészekkel, és egy év garanciával készítjük el.

Abban az esetben, ha nem felújíthatóak az alkatrészek valami oknál fogva ( típusából adódóan, vagy alkatrészhiány miatt), akkor cseredarabos vagy új injektorokat tudunk ajánlani helyettük. Bármelyiket is választja, a gyári minőség garantált.

 

Bármilyen kérdés merülne fel keressen minket bizalommal,

Tamorin Kft.

 

További kapcsolódó blogbejegyzésünk: